Всеукраїнська акція #STOP_SEXтинг

Інтернет – це всього лише інструмент. Все залежить від того, хто    і в яких цілях його використовує

Для сучасних дітей та підлітків мережа Інтернет — це не просто віртуальна реальність, а повноцінна частина їхнього життя, де вони навчаються, спілкуються, вибудовують відносини та відчувають себе частиною спільноти. Проте саме Інтернет все частіше стає джерелом сучасної небезпеки для дітей, наслідки якої не обмежуються втратою грошей чи особистих паролів у соціальних мережах, а можуть коштувати дитині здоров’я та майбутнього.

Дослідження Національної спільноти Великої Британії щодо попередження жорстокого ставлення до дітей свідчить про те, що 16 % дітей надсилають свої оголені фото. В Україні на сьогодні 3 058 630 дітей у віці від 11 до 18 років. Тобто близько 489 381 дитини надсилають свої оголені фото. З них кожна друга (55 %) дитина надсилає свої фото друзям, кожна третя (33 %) ділиться цими матеріалами з людьми, яких вона знає лише в Інтернеті. З січня 2017 по червень 2018 року на дитячу гарячу лінію в Україні звернулися 2 627 дітей щодо секстингу, а проблема онлайн-грумінгу хвилювала 1 047 дітей. Американська організація THOR, яка була створена Ештоном Катчером та Демі Мур, провела дослідження серед 2 100 дітей-жертв онлайн-грумінгу. Кожна четверта дитина була у віці 12 років чи молодше, 62 % дітей погоджувалися на вимагання злочинців та для 68 % з них погрози та вимоги не припиняли збільшуватися.

З метою захисту дітей від сексуального насильства та експлуатації, 5 лютого у Загвіздянському ліцеї, класними керівникоми Маліборською Д.М., Костишин О.М. та педагогом- організатором Галько Т.В. для учнів 10 та 8 -б класу було проведено урок ,,Інтимні селфі в Інтернеті- жарт чи небезпечний ризик?”  , метою якого було сформулювати в учнів уявлення про актуальні ризики в Інтернеті, пов’язані з надсиланням власних інтимних фото ,а також для  того щоб учні зрозуміли зміст понять «секстинг» та «онлайн-грумінг»;  наслідки секстингу та онлайн-грумінгу;  як слід діяти та де можна отримати допомогу у разі потрапляння в ситуації секстингу чи онлайн-грумінгу.